Ana Sayfa » islamiyet » Zilhicce

Zilhicce


Zilhicce

ZİLHİCCE NEDİR? ZİLHİCCE’NİN İLK ON GÜNÜ

Zilhicce; sözlükte “hac ayı” anlamına gelen Zilhicce kameri yılda Zilkade’den sonra gelir. Zilhicce ayının sekizinci günü “terviye”, dokuzuncu günü “arefe” ismiyle anılır. Kurban bayramı Zilhiccenin onuncu günü başlar ve dört gün devam eder. Bu ayın onuncu gününe “nahr/zebh günü”, on ve on ikinci günlerine “eyyam-ı nahr” veya aynı günlerde hacıların Mina’da bulunmaları sebebiyle “eyyam-ı Mina”, on bir ve on üçüncü günlerine de “eyyam-ı teşrik” adı verilir

Zilhicce; Ayların on ikincisi ve savaşmanın haram kılındığı haram ayların (Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, Receb) ikincisidir. İçinde Kurban bayramının da bulunduğu Zilhicce ayı, mübarek ayların en mühimleri arasında yer almaktadır. Kameri ayların sonuncusu olan Zilhicce ayının ilk 10 günü, içerisinde hac ve kurban ibadetinin de yerine getirildiği çok önemli ve bereketli ay ve günlerdir.

2022 ZİLHİCCE AYI NE ZAMAN?

1 Zilhicce 1443 – Miladi takvime göre 30 Haziran 2022 Perşembe gününe denk gelmektedir.

ZİLHİCCE AYI

Kur’an-ı Kerim’de geçen leyâli aşr’in [Fecr süresi (89), 2] Zilhiccenin bu on günü olduğu ifade edilmiştir. Dahası, Hac süresinin 28. ayetindeki eyyam-ı ma’lûmât ile Bakara süresinin 203. ayetinde geçen eyyâm-ı ma’dûdât’ı da İbn Abbas hazretleri Zilhiccenin ilk on günü ve eyyâm-ı teşrik (kurban bayramı günleri) olarak yorumlamıştır.

Zilhicce ayının ilk on günü hakkında vârid olan hadis-i şerifler, bu günlerde yapılacak ibadetlerin, senenin diğer günlerinde yapılacak ibadetlerden üstün olduğunu müjdelemektedir.

Bu hadislerden birinde İbni Abbâs radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuşlardır:

“Başka günlerin hiçbirinde, -Zilhicce’nin ilk on gününü kastederek- şu günlerde işlenecek amel-i sâlihten, Allah katında, daha sevimli hiçbir amel yoktur.”

“‒Allah uğrunda yapılacak cihad da mı üstün değildir, yâ Rasûlallah?” dediler.

“‒(Evet) Allah yolunda yapılacak cihad da. Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihâdı başka.(O, bundan üstündür)” buyurdular (Buhârî, Îdeyn 11; Ebû Dâvûd, Savm 61; Tirmizî, Savm 52; İbni Mâce, Sıyâm 39).

Yukarıdaki hadisten öğrendiğimize göre Zilhiccenin ilk on günü yapılacak ibadet ve iyilikler, genel anlamda diğer günlerde yapılan iyilik ve ibadetlerden faziletlidir. Bugünlerde yapılacak ibadet ve iyiliklerin cihad ile kıyaslanması ve şehit olduğu için geri dönmeyen kimsenin cihadı hariç, diğer cihadlardan da faziletli olduğunun bildirilmesi bu günlerin önemini göstermeye yeter.

Hadiste mutlak olarak “amel-i sâlih” kavramının kullanılmış olması dikkat çekicidir. Aynı zamanda Beytullah’ı ziyaret günleri olan Zilhicce’nin ilk on günü, namaz, oruç, sadaka ve hac gibi temel ibadetlerin bir araya geldiği günlerdir. Bu sebeple o günlerde yapılacak farzlar, diğer günlerdeki farzlardan, nafileler de diğer günlerde yapılacak nafilelerden daha değerlidir. Zilhiccenin ilk on gününün kendi içinde en faziletlisi ise, hiç kuşkusuz, arefe günüdür.

Hadiste söz konusu edilen fazilet, genel olarak bütün ibadetlere şamil olmakla beraber oruç söz konusu olunca bu, Zilhicce’nin ilk dokuz gününe yönelik olmaktadır. Oruç tutmanın farz olduğu Ramazan ayı dışında zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmanın faziletine dair çok sayıda rivayet vardır. Zilhicce ayının ilk on gününün onuncu günü, oruç tutmanın haram olduğu kurban bayramı günüdür (yevmü’n-nahr). Zilhicce’nin dokuzuncu arefe günü İle onuncu günü yani Kurban bayramın ilk gününün de dâhil olduğu bayram günleri yani teşrik günlerinde tekbir, tahmid ve tehliller getirilir.

ZİLHİCCENİN İLK ON GÜNÜNDE ORUÇ TUTMAK

Hacca gitmemiş Müslümanlar, Zilhicce’nin ilk dokuz günü veya en azından arefe günü olarak bilinen dokuzuncu günü oruç tutabilirler. Hac ibadetini yerine getirmek üzere Mekke’de bulunan Müslümanların ise, pek meşakkatli geçen Zilhicce’nin sekiz ve dokuzuncu günlerinde (terviye ve arefe) oruç tutmamaları daha uygun bulunmuştur.

Ebû Katâde radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’e arefe günü tutulan orucun fazileti soruldu; o da:

“‒ Geçmiş bir yılın ve gelecek bir yılın günahlarına kefâret olur” buyurdular (Müslim, Sıyâm 196, 197; Ebû Dâvûd, Savm 54; Tirmizî, Savm 48; İbni Mâce, Sıyâm 40).

Bazı rivayetlerde Rasulullah Efendimiz’in bu müjdeyi “Ben, Allah’ın, arefe günü orucunu, önceki ve sonraki birer senenin günahlarına keffâret kılacağını ümit ederim” şeklinde verdiği kaydedilmektedir.

Yukarıdaki hadisten de öğrendiğimize göre nâfile olarak tutulacak oruçlar arasında kurban bayramından bir gün önceki arefe günü orucunun özel bir yeri bulunmaktadır. Hacılar için âdeta bir bayram günü olan Arafat’ta vakfe yaptıkları bu günde oruç tutmamaları tavsiye edilmiştir.

Yine başka bir Hadis Şerifte; “Allah indinde zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin! [Taberani]
Tesbih: Sübhanallah,
Tahmid: Elhamdülillah,
Tehlil: Lâ ilâhe illallah,
Tekbir: Allahü ekber, demektir.

 İslami sohbet, dini sohbet ve güncel sohbetler için sizleri kolay ve ücretsiz bir şekilde mobil chat ile giriş yapabileceğiz web sitemize bekleriz.

 

1 Yorum

  1. mobil sohbet

    3 Temmuz 2022 at 00:37

    tesekurler efendım guzel yazılarınız ıcın

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir