İçindekiler
Dinimizde ramazan ayının büyük önemi vardır. Müslümanların hayatında da ramazan, özel bir yere sahiptir. Ramazan ayının önemi genel olarak iki nedene dayanır. Birincisi, kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’in bu ayda indirilmeye başlanmasıdır. Diğeri ise ramazanın oruç ayı olmasıdır. Bu Mübarek zaman diliminde, günahlardan titizlikle uzak durmalı, taatları, ibadetleri ve her çeşit hayratı artırmalıyız. Cenabı Mevla Kuran-ı Kerim’de: “Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. Sizden kim bu aya yetişirse oruç tutsun” (el-Bakara, 2/183- 185) ayeti ile Müslümanlara oruç farz kılınmıştır. Nefsin arınmasının ve Allah ile kul arasındaki muhabbetin perçinlenmesinin hedeflendiği Ramazan ayı asırlardır tüm İslam aleminde manevi bir coşku ve heyecanla karşılanmaktadır.
Peygamber Efendimiz bir hadisi Şerif’te: “Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennem ateşinden kurtuluştur” buyuruluyor. Bizler bugün bu hadisi şu şekilde anlamalıyız:
İnsan Ramazan ayının evveli yani ilk on günü oruç tuttuğu zaman Allah’ın rahmetine müstahak olur. Ardından bir on gün daha oruç tutarsa Allah’ın mağfiretine yani bağışlamasına müstahak olur. Ramazan ayını bizler için önemli yapan oruç, kadir gecesi, Kuran, teravih namazı, iftar, sahur gibi birçok değerimiz vardır.
Kandil günleri bitti rahmet ve bereket ayı Ramazan için geri sayım başladı. 11 ayın sultanı olan Ramazan ayı, Müslüman alemi için büyük öneme sahip. Hilalin görülmesiyle başlayacak olan oruç, hilalin görülmesiyle sona sona erecek. Tüm Müslümanlara farz olan Ramazan orucu, islamın şartı olan ibadetler arasında yer almaktadır. On bir ayın sultanı olan ve içerisinde bin aydan daha hayırlı olduğu Kuran’da belirtilen Kadir gecesi, bu aydadır. Ramazan-ı şerifte, iftarı erken yapmak, sahuru geç yapmak sünnettir. Resulullah bu iki sünneti yapmaya çok önem verirdi.
Ramazan ruhunu doya doya yaşadığımız, bir yıldır hasret kaldığımız sahur geceleri, camilerde bir araya geldiğimiz teravih namazıyla huşu içinde geçirdiğimiz ramazan ayı bu bereketli iftar sofraları da ramazan başlangıcı ile tekrardan hayatımızdaki yerini alacak.
Müslümanların asırlardır devam ettiği sünnetlerden olan ilk teravih namazı 23 Mart Perşembe günü başlayacaktır.
Bir kimseye orucun farz olması için kendisinde üç şartın bulunması gerekir; Bunlar:
1-Müslüman olmak
2- Akıllı olmak
3- Ergenlik çağına gelmiş bulunmak.
Bu şartlar kendisinde bulunduğu halde, oruç tutamayacak derecede hasta olanlar ile yolcu olanlar, oruç tutmayabilirler. Hastalar iyileşince, yolcular da memleketlerine dönünce, tutamadıkları günlerin orucunu kaza ederler.
Ergenlik çağına gelmeyen çocuklara oruç tutmak farz değildir. Ancak bünyelerine zarar vermeyecek şekilde çocukları da yavaş yavaş oruç tutmaya alıştırmak uygun olur.
Lohusa olan kadınlarla âdet görene kadınlar, bu hallerinin devam ettiği günlerde oruç tutamaz, namaz kılamazlar. Bu sebeple Ramazan ayında tutamadıkları oruçları Ramazandan sonra uygun bir zamanda kaza ederler, yani gününe gün tutarlar.
Orucun önemli bir şartı da niyettir. Niyetsiz oruç sahih değildir. Bu sebeple Ramazan orucuna niyetin ne zaman ve nasıl yapılacağının bilinmesi gerekir. Ramazan orucu için güneşin batışından itibaren kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir; Şöyle ki: Normal olarak oruca sahur yemeğini yedikten sonra niyet edilir. Ancak sahurda uyanamayıp yeme içme zamanının bittiği imsak vaktinden sonra kalkan bir kimse, güneş doğmuş olsa bile, kuşluk vaktine kadar o günün orucuna niyet edebilir. Yeter ki, imsak vaktinden sonra orucu bozacak bir şey yapmasın.
“Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. Sizden kim bu aya yetişirse oruç tutsun.” (el-Bakara, 183
“Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.” (Bakara Suresi 184)
“Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helâl kılındı. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz. Allah, (Ramazan gecelerinde hanımlarınıza yaklaşarak) kendinize zulmetmekte olduğunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti. Artık eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için yazıp takdir etmiş olduğu şeyi arayın. Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikâfta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah’ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın. Allah, kendine karşı gelmekten sakınsınlar diye, âyetlerini insanlara böylece açıklar.” (Bakara Suresi 187)
“(Bunlar), O tevbekâr olanlar, o ibadet edenler, o hamd edenler, o oruçlular, o rükua varanlar, o secdeye kapananlar, iyiliği emredip, kötülükten vazgeçirenler, Allah’ın hududunu koruyanlar (emirleriyle yasaklarının ölçülerine riayet edenler)dır. Müjde ver o müminlere, müjde” Tevbe-112
“Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır” Buhârî, Savm 5
“Kim Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Îmân 37 ; Müslim, Müsâfirîn 173, 174.)
“Ramazan ayında, hasta veya ruhsat sahibi olmaksızın kim bir günlük orucunu yerse, bütün zaman boyu oruç tutsa bu orucu kaza edemez.” (Buhari, Savm 29)
“Allah’tan korkunuz. Beş vakit namazınızı kılınız. Ramazan orucunuzu tutunuz. Mallarınızın zekâtını veriniz. Yöneticilerinize itaat ediniz! (Bu takdirde doğruca) Rabbinizin cennetine girersiniz.” (Tirmizî, Cum’a 80)
Diyanet takvimine göre 2024 yılı Ramazan başlangıcı 11 Mart Pazartesi günü başlayacaktır.
Diyanet takvimine göre 2024 Kadir Gecesi 5 Nisan Cuma gününe denk gelmektedir.
Diyanet takvimine göre 2023 Ramazan Ayının Son Günü; 21 Nisan Cuma gününe denk gelmektedir.
Ramazan Başlangıcı – 11 Mart Perşembe
Kadir gecesi – 5 Nisan Pazartesi
Ramazan Bayramı Arefe günü 9 Nisan Salı
Ramazan Bayramı 1. günü 10 Nisan Çarşamba
Ramazan Bayramı 2. günü 11 Nisan Perşembe
Ramazan Bayramı 3. günü 12 Nisan Cuma
Dini öğretiler ve geleneklerimiz, Ramazan ayında sevgi ve hoşgörünün ön plana çıkmasını desteklemektedir. Bu ayın maneviyatını yaşayan insanlar birbirlerine karşı daha saygılı ve hoşgörülü davranmaya çalışırlar. İnsanlar arasında artan sevgi ve hoşgörünün toplumun en küçük çekirdeği olan aileden başlayarak toplum üzerinde olumlu etkileri vardır. Ayrıca Ramazan ayı gönül dünyamızda kendimizi muhakemeye çekmek için bir vesile olduğu gibi, etrafımızda yaşanan sıkıntıların, dostluk ve kardeşlik duygusu ile ortadan kaldırılabilmesi için bir fırsattır.
Ramazanda sitemizde mobil sohbet odalarımızda islami sohbet ve dini sohbet yanı sıra Ramazan Sohbetleri yapılacaktır.
Ramazan ayına özel yapılacak ibadetler, oruç hakkında bilinmesi gerekenler gibi konuları müslüman kardeşlerimizle istişare edeceğiz.
Sizlerde herzaman olduğu gibi Ramazan ayındada sitemizde müslüman kardeşlerimizle biraraya gelerek ramazan sohbeti yapabilirsiniz.
Esen kalın. Selam ve Dua ile..
Zehrabtl
12 Nisan 2021 at 23:54Rabbim tutulan oruclari kabul etsin
masiva
17 Mart 2023 at 16:592023 Ramazan ayı ülkemize ve islam alemine hayırlar getirsin inşallah.