İçindekiler
Diyanet takvimine göre 2023 Dini Günler ile dini bayramlar ve kandiller ne zaman? 2023 ramazan ayı ne zaman başlıyor? 2023 ramazan bayramı ve kurban bayramı ne zaman? gibi sorularının cevaplarını makalemizde bulabilirsiniz.
Her sene yeni bir yıla girildiğinde özellikle çalışanların aklına gelen ilk şeylerden biri de Din günler ve bayram tatileridir. Bunlara göre izin ayarlaması ve bayram hazırlıklarına önceden başlanmaktadır. Bizde 2023 dini günler takvimini sizler için hazırladık.
1-Regaib Kandili: Regaib kandili 26 Ocak 2023 tarihine denk gelmektedir. Hicri takvime göre, Recep Ayı’nın ilk Perşembe gününü Cuma’ya bağlayan gecedir. ‘ Kendisine çokça rağbet edilen’ anlamındaki bu gece,’üçaylar’ın, dolayısiyle; ibadetlerin, huzurun bollaştığı… dönemin başlangıcı olarak değerlendirilir.
2-Mirac Kandili: Mirac Kandili 17 Şubat 2023 tarihine denk gelmektedir. Recep Ayı’nın 27. Gecesidir. Bu gecede, Allah’ü Teala (cc), sonsuz kudret ve eserlerini göstermek için, elçisi Hz. Muhammed’i (sav) bu gece önce Mekke’den Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya, oradan da semaya, kendi huzuruna yükseltmiştir. 5 vakit namaz, o gece farz kılınmıştır.
3-Berat Kandili: Berat Gecesi 6 Mart 2023 tarihine denk gelmektedir. Şaban Ayı’nın 15. gecesidir. Ramazan’ın müjdecisi, yenilenme, kırılan kalpleri onarma, dargınlık, kin, nefret, intikam… duygularını aşma, Allah’tan af dileme günü olarak değerlendirilir.
4-Kadir Gecesi: Kadir Gecesi 17 Nisan 2023 tarihine denk gelmektedir. Ramazan Ayı’nın 27. gecesidir. Kur’an’ın indirilmeye başlandığı bu gece; esenlik ve güvenliğin her tarafa yayıldığı, sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği… kutlu bir gece olarak değerlendirilir.
5-Mevlid Kandili: 26 Eylül 2023 tarihine denk gelmektedir. Rebiülevvel Ayı’nın 12. gecesidir. Hz. Muhammed’in (sav) doğum tarihidir. Onun güzel ve örnek ahlakını ve hayatını anıp, O’na benzeme niyetleri tazelenerek değerlendirilir.
İslam aleminde Ramazan ve Kurban bayramları, Aşure Günü ve Kandillerin dışında, “Hicri Yılbaşı” (1 Muharrem), “Üç Aylar’ın (Recep, Şaban, Ramazan) başlangıcı”, “Arife Günleri” (Ramazan ve Kurban Bayramları’dan bir önceki günler) ve “Cuma günleri” de mübarek/kutlu zaman dilimleri olarak değerlendirilir.
Kandil Geceleri Müslümanlarca kutsal sayılan gecelerdir ancak, bu gecelerin özel olarak kutlanacağına ya da bu gecelere mahsus bir ibadete dair Kur’an ve Hz. Muhammed’in (sav) uygulamalarında bir işaret bulunmamaktadır. Sadece Kur’an’da, Kadir Gecesi ile ilgili: “Apaçık olan Kitab’a andolsun ki, biz onu mübârek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz insanları uyarmaktayız.”(Duhan 3) “Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.”(Kadir 3) ayetleri, Miraç olayını anlatan ayetler mevcuttur. Hadis-i Şerifler’de de sadece Berat gecesine atıf vardır. Bu nedenle bazı İslam bilgin ve hukukçuları, bu gecelerin kutlanmasını, bu gecelerde toplu biçimde ibadet yapılmasını bid’at sayıp karşı çıkmışlardır. Buna karşılık, bu gecelerin kutlanmasını yasaklayan bir rivayet de yoktur. Sonuçta, Hicri 3. asırdan sonra, özellikle Türkler ve bazı başka İslam toplulukları içerisinde bu gecelerde diğer gecelerden daha fazla ibadet etmek yaygınlaşmıştır. Müslümanlar, mübarek zaman dilimlerinin sene-i devriyesi olan bu gün ve gecelerde; Allah’tan feyz ve bereket istemekte, günahların affı ve arınma dilek ve niyetleriyle nafile ibadetlerde ve dualarda bulunmaktadırlar. Rabbimiz yapılan her güzel ameli dergahında kabul etsin inşallah.
islami Sohbet islami chat ve Dini Sohbet mobil odalarına giriş için tıklayınız.
Arzu-hal
22 Ocak 2023 at 10:23Emeğine yüreğine kalemine sağlık çok güzel olmuş. Zaman zaman insan unutuyor bilgilendirme ve insanın kendisini toplaması için güzel bir düşünce olmuş..